nyårslistan


Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Skaffade hund (!), bodde i Malmö, piercade septum, klappade en spindel, klappade en orm, åt pannkakstårta, jobbade inom hemtjänsten, besökte Köpenhamn Zoo, såg en isbjörn i verkligheten, åt räkor i smögen och fick ett stipendium.

Har du några nyårslöften?
Ja! Försöker vara realistisk och tänker att jag ska börja träna regelbundet igen, tatuera mig i slutet av året (om jag fortfarande vill det då), köpa mer ekologisk mat, göra en budget över min ekonomi som fungerar och följa den och i sommar ska jag på riktigt försöka försörja mig på mitt fotograferande.

Vilka länder besökte du?
Danmark, England och Frankrike.

Bästa köpet?
Min septumpiercing såklart. Kan fortfarande inte fatta att jag faktiskt gjorde det.

Vad spenderade du mest pengar på?
Mat, räkningar och resor.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Mycket. Till exempel när Maria överraskade mig på min födelsedag med pannkakstårta, bubbel och en blå heliumballong. När Alice flyttade in hos mig. När en arbetskollega sa till mig när jag slutade sommarjobbet i augusti att han tyckte jag hade varit jättebra på detta jobbet och att han tyckte att jag skulle jobba där mer. När jag fick ett stipendium på fyratusen kronor. När jag klarade grammatiktentan i våras.

Gjorde någonting dig riktigt ledsen?
När Ludde, min familjs hund, dog. Usch vad sorgligt.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare!

Favoritprogram på under 2013?
Så mycket bättre och breaking news.

Favoritserie/r under 2013?
Orange is the new black, once upon a time in wonderland och parenthood.

Bästa filmen du såg under året?
Hunger games - catching fire, Monica Z, Silver linings playbook och the perks of beeing a wallflower.

Bästa konserten?
Håkan Hellström på Sofiero i Helsingborg med Maria och Jojo och när jag såg Lars Winnerbäck i Malmö på hösten!

Favoritpodcasts under 2013?
Fredagspodden med Hannah & Amanda, Alex & Sigge, Värvet och Sandra & Michelles.

Är det något du saknade 2013 som du vill ha år 2014?
Fjärilar i magen, en ledig sommar med fotouppdrag och genusvetenskap och regeringsskifte.

Vad ser du mest framemot med år 2014?
Att börja på balett (!) tillsammans med Maria i slutet av januari, besöka länder jag inte varit i tidigare, börja arbeta som föräldraförstärkare igen i början av januari, fotografera massa bröllop och förhoppningsvis läsa genusvetenskap under sommarlovet.

 


årssummering: oktober, november, december.


I oktober passade vi Elsa, jag fikade i Lund med mamma och blev bjuden på trerätters hos Anne. Jag fotograferade Linnea en vacker höstdag, bjöd Anna på middag och köpte världens finaste dojjs. Anna och jag åt pizza på vapiano och senare mötte vi upp Maria och lade pussel och drack rödvin resten av kvällen. Jag fotograferade Arnes 50årsfest, bjöd Anna på fika och hade det mysigt med mamma och Alice. Det var höst på riktigt, jag träffade Hanna och under månaden såg jag också Lars Winnerbäck på Malmö Arena.


November inleddes med halloween och sangriakväll hos Anna, vi firade pappas födelsedag och jag bakade snickerspaj. Blev sminkad av Erica på makeupstudion, brunchade på kafé kungsgatan och besökte Katrinetorps landeri med Maria och sedan åkte vi upp till Stockholm för att hälsa på Jojo. För att vara förberedd inför julen bakade jag världens godaste saffransbullar.

 
December var väldigt sömnigt, jag klippte håret ännu kortare och gick på julmarknad med mamma på Katrinetorps landeri. Gick i massa roliga affärer med Maria en fredagseftermiddag, brunchade med mamma och pappa en lördag och min tillvaro var fylld av julpynt. Gick på Vegakörens julkonsert med Edda Magnason, brunchade för tredje gången detta halvåret på Kafé Kungsgatan med fina vänner och sedan var det dags att fira jul! I december härjade också stormen Sven och vi gick på studentafton som gästades av Hannah & Amanda.

Och idag tar 2013 slut. Jävlar vilket bra år, hörrni.

the great gatsby

Helt klart en strålande idé att titta på the great gatsby för att peppa inför morgondagen!


årssummering: juli, augusti, september.


Juli började med att jag och Maria tittade på Lars Wallins utställning på Dunkers och så var det EM-vecka i Helsingborg. Jag och Veronika redigerade bröllopsbilder för fullt, jag hade en fin sommarkväll med mamma i Tomelilla, hade en bröllop- och dopfotografering i Botaniska trädgården i Lund, åt langos på Sjöbo marknad och gick på bio med Anna. Månaden avslutades med att vi firade Jojo på ribban och sedan åkte jag på roadtrip till västkusten med mina fina föräldrar.

 

I augusti såg jag Håkan Hellström på Sofiero med Maria och Jojo, åkte till Stockholm med mamma där vi bland annat klappade ormar och spindlar på Skansen och blev förälskade i Rosendals trädgård och när jag kom hem därifrån åt jag kräftor med Anna. Sedan åkte vi ett gäng till stugan i Jämjö, jag provfotograferade ett par som ska gifta sig sommaren 2014 och så hade Erika avskedsfest när hon skulle flytta till Amsterdam. Malmöfestivalen drog igång och efter det åkte jag och Maria upp till Jojo i Stockholm för att gå på invigningen av Tele2 arena där Robyn, Lars Winnerbäck och Kent spelade. Innan sommarlovet var över åkte jag och Frida över till Köpenhamn för att gå på deras Zoo och det kan ha varit den bästa sommaren någonsin.

 
I september klippte jag håret kort och färgade det mörkt, får alltid ett sådant infall varje höst känns det som. Maria hade födelsedags- och inflyttningsfest och på samma dag piercade jag septum! Fy fan vad ont det gjorde men det var det värt. Jag och Johanna träffades för att planera inför London, jag åkte till Lund och gick i gamla vackra kvarter och sedan åkte vi till London där vi hade några fantastiska dagar. När jag kom hem därifrån gick vi och tittade på utställningen i kroppen min med fotografier på Kristian Gidlund, jag bjöd på red velvet cupcakes en festlig fredag och så välkomnade vi hösten i Kivik.

julafton!


julafton vaknade jag i mitt gamla flickrum i Tomelilla och tassade ner för trappan för att äta frukost tillsammans med hela familjen. Julafton är nästan enda tillfället vi äter frukost tillsammans allihopa, så det är ju fint.



Som vanligt fick vi ett kuvert med trisslotter.


Jag vann 60 kronor! En ska vara glad för det lilla, när en aldrig vinner.



Sedan gjorde jag mig i ordning.


Satte på rött läppstift och ett halsband som jag köpte på vintagebutiken Calypso när jag och Maria var där för någon vecka sedan.


Klockan elva var det dags att bege sig till kyrkan.


För att traditionsenligt möta upp Maria, gå på gudstjänst och byta julklappar. Sjukt mysigt.


När jag kom hem tittade jag på sista avsnittet av julkalendern. Så fint att jag grät i slutet.


Mamma hade dukat bordet fint inför kvällen.


Och granen stod grön och grann i stugan.


Klockan tre var det dags för fika, glögg och...


... Kalle Ankas jul såklart. Fast jag somnade efter tio minuter och vaknade när det var slut :(


På kvällen dukade vi upp ett julbord i köket.


Så gott.


Mormor och morfar.


Kim och pappa.


Min familj och morföräldrar.


Fina fina mormor <3


Så var det dags för julklapparna. Här är min lilla stora hög.


Fick så otroligt mycket fina saker.

 
Och så åt vi gröt och hade det mysigt resten av kvällen!

gå inte tillbaka till idioten bara för att du inte orkar vänta på din riktiga Kärlek


Lite fint jag har pinnat på pinterest den senaste tiden. Där har jag för övrigt över 7000 följare just nu, galet!

lillejulafton


Lillejulafton började med att jag och mamma åkte ut till min brors hus där Kelly stod utanför i sin hundbur.


Inomhus strök denna sötnosen runt!



Min bror har nämligen skaffat en liten kattunge.


Den fick lite mjölk.


Hoppade upp på diskbänken.


Och drack vatten ur diskhon <3

 
Så otroligt gosig.

 
<3 Det är inte helt klart än vad den ska heta, men jag röstar på Måns. 


Sedan åkte vi tillbaka till mina föräldrars hus och jag tittade på mysteriet på Greveholm.


På kvällen åkte vi till mormor och morfar som välkomnade oss med en drink.


Vi åt lax, potatis, morötter, sparris och sås. Så gott.


Både jag och Frida hade köpt julklappar till varandra utan att ha bestämt att vi skulle byta. Fint ju. Jag gav henne kalendern, ni vet, och av henne fick jag färgglada träningsstrumpor som ska motivera mig att börja träna igen. Heja heja!


Mamma.


Min kusin Jimmy och morfar.


Min kusin Joel.


Och min bror Kim.


Så var det dags för julklappsleken.


Morfar <3


Frida.


Joel och moster Monne.


Arne.


Mormor.


Vi var lite oense om reglerna så vi fick googla.


När vi hade hetsat ett tag var det dags för paketöppning.


Någon fick en isskrapa i form av en isbjörn. Själv fick jag en verktygslåda!


Dags för gröt.


Mys.

 
Och avslutningsvis fika.

årssummering: april, maj, juni.



April började med en dag på stan med mamma, häng med Anna och Storma och så hade jag inflyttningsfest på idaborgsgatan. Gick på studentafton tillsammans med Maria och Jojo för att lyssna på Kakan, Nour och Gudrun, njöt av våren med Alice och mamma och tittade på skånedrill i Ängelholm. I slutet av månaden doppade jag håret i blå färg, var på big city divas på slagthuset och firade valborg i ett kallt Malmö.


I maj firade vi morfar med stort släktkalas, min kusin Joel konfirmerades och vi åt hamburgare i ellstorpsparken. Linnea hade födelsedagsfest och dagen efter firade vi Qu's födelsedag. Anna gav mig ett fantastiskt fint kakfat med tre olika sorters kakor kvällen när vi hade tacomys, vi var på vintagemässan och jag åt somrig mat.

 
Favoritmånaden Juni inleddes med att jag fotograferade när Frisk och Fri firade 30 år, njöt av ett soligt österlen med mamma och Alice och åkte till Paris med min vapendragare. När jag kom hem fotograferade jag två glada studenter i Lund, hade födelsedagsfest med franskt tema och firade födelsedag med familj och morföräldrar. Firade Stormas ettårsdag med batmantröja och svampbob fyrkant-tårta, blev födelsedagsöverraskad av Maria med pannkakstårta, bubbel och blå heliumballong och hade en fantastisk dag i Köpenhamn med mina föräldrar. Martina besökte Malmö och vi åt lunch i parken, umgicks med Maria både på jobbet och när vi var lediga, träffade glada Johanna och avslutade månaden med att fotografera ett bröllop i Fredshög!

dan före dan före dopparedan.

I söndags blev jag och Alice upphämtade av mina snälla föräldrar och så åkte vi med dem till Tomelilla.


Kvällen ägnades åt pussel.


Julcider.


God mat.

 
Och sunes jul. Dör på denna julkalendern?! Så jävulskt rolig och tidstypiskt.

2

Idag fyller min finaste Alice 2 år! Det firar vi med ett bildregn: 
 

 
Kärleken jag känner inför denna lurvbollen. Oändlig.

jag tror när vi går genom tiden att allt det bästa inte hänt än.

När det gäller julklappar och presenter överhuvudtaget är det ju roligast att göra dem själv. För en som tar en miljon bilder om året (heh) är det praktiskt att göra något med dessa bilder, så därför blev det några fotoalbum och kalendrar som presenter detta året. Jag tänkte visa en av dessa för er!


Jag och min kusin Frida var på Köpenhamn Zoo i slutet av sommaren och eftersom vi båda älskar djur tänkte jag att en kalender med massa djur vore något att hänga i granen.


Under varje bild skrev jag också ett passande citat, och på framsidan fick det bli ett från Håkan Hellström.



Ett isbjörnsöra, en flodhästbebis och en mjuk ponny.


Ett trött lejon och några djur från savannen.

 
En gullig bebis, ett till lejon med fler bebisar och Fridas favoritdjur som både fick vara framsida och sista sida - giraffer!

årssummering: januari, februari, mars.


Januari började som nyinflyttad i Malmö med tulpaner, pannkaksfrukost hos Maria och snö. Pappa målade min vägg blå, vi hade tequilakväll hos Anna, åt tacos med Veronika och Viktoria och spelade tetris med Johanna. Bjöd Maria på trerätters en vanlig onsdag och gjorde det lite roligare att släcka och tända med Harry Potter-referenser.


Februari innehöll kattfest hos Johanna där vi fick träffa Moddy, Anna hade 25årskalas med festliga hattar och Maria bjöd på onsdagssoppa. Jag åt sommarmat, vi firade mammas födelsedag och det åts semlor. Jag införskaffade roliga bokstavsstämplar från Granit, Maria färgade mitt hår rosa och jag bjöd henne på cupcakes som tack för hjälpen. Vi såg Thomas Petersson på Ystad teater, jag köpte Tovelisas djurkalender och hade det vårigt hemma.


 
I Mars hade Qu fest, jag och Maria hade världens bästa dag och samma helg hade jag hemma Alice på "prov" för att se ifall vi trivdes ihop. Det gjorde vi. Våren kom på riktigt, vi demonstrerade på internationella kvinnodagen och hade mellofest. Jag köpte fina örhängen från Monki, fredagsfikade och påskpyntade. Anna och Storma var på besök och Alice flyttade in på riktigt vilket vi firade med hundfest. Jag åt våfflor på våffeldagen, bjöd Veronika och Viktoria på fika innan vi gick och såg trollkarlen från Oz och i slutet av månaden firade vi påsk!

frukostbuffé på kafe kungsgatan, julklappar och love actually.


Jag började förra lördagen med att hoppa in i duschen och göra mig iordning för sista helgen innan jul! Kvällen innan var jag hos Maria där vi färgade håret på varandra (mitt blev mörkare, som ni ser), drack vin, åt chips och tittade på första filmen i Narniatriologin. Sjukt mysigt. Hursomhelst, på lördagen cyklade jag sedan till Kafe Kungsgatan för att äta av deras frukostbuffé med några fina personer!


Maria var där!


Älskar inredningen på Kafe Kungsgatan. Så ljust och fint i rokokostil.


Äntligen dags för frukost. Åt ju exakt samma sak en vecka tidigare men det var exakt lika gott denna gången. Frukost alltså, livets grej.


Anna.


Erika var hemma på besök från Amsterdam!


Linnea.


<3


Sedan åt vi våfflor och drack flera koppar kaffe medans vi satt kvar i flera timmar och pratade. Fantastiskt.


Efteråt cyklade jag hem och slog in de sista julklapparna. Årets klappar slogs in i presentpapper från Lagerhaus med prickar och pepparkakshus, och så gjorde jag etiketterna själv med stämpel från Granit.


Resten av kvällen tittade jag på Love Actually.

 
Och så gjorde jag egna ljus i blommiga kaffekoppar för att ge bort i present! Mycket roligt pyssel som blev ganska bra för att vara första gången.

Alice Navidad!


Alice och jag önskar er en god jul!

lucka 24: Berätta om en gång när du kände dig älskad.

Tjugofjärde och sista luckan i Emily Dahls julkalender.
 
En gång när jag kände mig älskad var på min födelsedag detta året. Av någon anledning har jag alltid lyckats jobba eller varit upptagen på annat sätt på min födelsedag, och så var det såklart även detta året när jag var på introduktionsutbildning inför mitt sommarjobb. Efter en lång dag mötte jag upp min bästa Maria i en park för att fira lite iallafall, och hon överraskade mig med pannkakstårta (alltid velat äta pannkakstårta på min födelsedag), bubbel (favoritdryck) och en blå (favoritfärg) heliumballong. Blir tårögd bara jag tänker på det. Då kände jag mig älskad.
 

julkonsert med Vegakören och Edda Magnason.


I torsdags hade jag min sista redovisning innan det var dags för julledighet (ledighet och ledighet...), och det firade jag med att cykla till Johanneskyrkan där Vegakören skulle ha julkonsert tillsammans med Edda Magnason!


Vegakören sjöng moderna jullåtar. Till exmepel Coldplays Christmas lights, som jag filmade:



 
Och grymma Edda Magnason sjöng några låtar från filmen Monica Z, några egna och så sjöng hon Joni Mitchells bitterljuva both sides now tillsammans med Vegakören:


lucka 23: berätta om en gång när du kände dig ensam.

Den 11 januari 2011 skrev jag ett blogginlägg om en natt på kristianstad sjukhus. Jag skrev såhär:
 
"Olyckligtvis slutade minlördagskväll i framsätet på en ambulans till kristianstad sjukhus. Det är första gången jag har åkt i en ambulansbil, även om det inte var jag som var patient så kändes det väldigt... absurt. Smattrande regn på biltaket och en ambulanssjukvårdare i förarsätet som ställde frågor och försökte vara trevlig. Att känna sig så totalt hjälplös när ens bästa vän ligger i fosterställning för att hon har så ont i magen att hon gråter. Frustration över att sjuksköterskor och läkare bara behandlar henne som ett jobb och inte som en människa. Efter några timmar fick hon komma upp på en avdelning, men då fick jag inte stanna kvar längre. Halv fyra en lördagsnatt, tog mig ut genom akutmottagningen och kollade upp att första tåget gick halv sex. Jaha. Ringde och frågade vad en taxi kostade till lund, femtonhundra. Skämtar du, frågade jag mannen i mobilen. Skämtar du med mig. Jag har tvåhundra kronor på mitt kort, jag har ingen aning om var stationen ligger i kristianstad och jag vet inte var jag ska ta vägen. Den smällen. Så ringer min vän och säger att jag får stanna ändå, sköterskan sa att jag kunde sova på en soffa. Försöker hitta rätt våning igen, vandrar omkring på ett helt tomt sjukhus. Det var något av det sjukaste jag har varit med om, kändes som en skräckfilm. Hittade till slut rätt våning och rätt sköterska som visade var jag kunde få sova en stund, och hon frågade om jag ville ha en filt och ja, det vill jag väldigt gärna tack. Sova en timme och sen ta en taxi till stationen, snäll taxichaufför som gav mig ett billigare pris och så första tåget till lund. Det tar en timme att åka mellan kristianstad och lund, men som tur är så gick det väldigt smärtfritt och snabbt. Prata med mamma i telefonen när jag väntade på bussen, och så äntligen hemma. Så lycklig över det."
 

nu är det jul här i vårt hus.


De senaste veckorna har mer och mer julpynt dykt upp i mitt hem och jag tänkte visa er lite. På en byrå vid min säng står en liten gran med små trädjur. En isbjörn, en brunbjörn, en uggla och en räv. Och två pompoms från House Doctor som jag har fått av mamma.



På byrån står också två stjärntjusstakar från H&M Home och under kupan en kvist med kottar.


På köksfläkten står en tomtefar och en tomtemor tillsammans med en burk med julkaffe. Burken är från förra året, och i år har jag lagt i zoegas julkaffe med smak av mörka bär och choklad. Sjukt gott.


Årets blossaglögg, nya glöggmuggar från åhlens, glitterrenen och en stjärnlykta från H&M Home.


Renarna och hyacinterna har ni ju sett.


Och farmors tomtar.

Någonting säger mig att allt pynt åker ut redan dagarna efter nyår, men det var fint så länge det varade!

lucka 22: Berätta om vad du tycker är vackrast hos dig själv.

Jag tycker nog att mitt leende är vackrast hos mig själv. Kanske för att en person sa det en gång.
 
 

en lördag med mamma och pappa.


För två lördagar sedan tog jag med mina föräldrar till Kafe Kungsgatan för att äta av deras frukostbuffé!


Så extremt gott.


Mamma.


Pappa.


Och jag.


Vi avslutade med en ljuvlig våffla.


Sedan gick vi runt och kikade i affärer och på juldekorationer.




Paketträd på Gustav adolfs torg.


Och ett vinterlandskap med isbjörnar, renar och pingviner.


Vi besökte bland annat Olson & Gerthel, kanske världens finaste designbutik där en vill ha cirka allt.


Vansinnigt fina bokmärken från Tom Dixon.


Vi gick vidare till Lilla Torg.


In på Hedmanska gården.


För att fika på Form/Design Center.


Kaffe och schackrutor.


Okej då.


Sedan var det dags att gå vidare.

 
Såg massa fint på Granit innan vi begav oss hemåt igen och det var den strålande lördagen!

lucka 21: Berätta om vad 'mode' betyder för dig.

Mode för mig är att berätta om vem en är genom sina kläder. Jag tycker det säger så otroligt mycket om en person beroende på vad den har på sig, även om det kanske låter ytligt. Men jag tycker mode ska vara något roligt och ett sätt att uttrycka sig, ytligt eller ej.

Jag själv tycker det är väldigt roligt att försöka visa vem jag är genom mina kläder. Sedan finns det såklart dagar det är mer viktigt och mindre viktigt. Men om jag mår bra och känner mig stark tycker jag att det syns tydligt på valet av kläder. Det tråkigaste som finns för mig skulle vara att följa "det senaste modet". De senaste åren har jag mer och mer insett att det spelar så sjukt liten roll, mer än att det styr utbudet i affärer. Jag vet vilka snitt och modeller jag trivs bäst i och det är inte alltid modernt, men vad spelar det för roll egentligen.
 

lucka 20: berätta om din student.



Jag tyckte att hela studentveckan var väldigt rolig. Vår klass var väldigt splittrad under gymnasiet men under den veckan kändes det som att vi insåg att vi tyckte om varandra mer än vad vi hade trott och det kändes jobbigt att inte gå i skolan med dessa personerna längre. Jag gjorde hursomhelst en film under sista veckan i NV3C och den kan ni kika på här ovan. Själva studentdagen var inte den roligaste dagen i mitt liv, men det hade också varit märkligt om jag redan hade upplevt den nitton år gammal. Det var en fin dag som gjorde gymnasiet rättvisa och jag fick fira tillsammans med min familj, släkt och bästa vänner och jag kunde inte önskat mig något mer.

lucka 19: Berätta om ett foto som berör dig.


I dagens lucka i Emily Dahls julkalender ska en berätta om ett foto som berör en. Jag väljer att visa första bilden jag tog på Alice (till vänster) när jag följde med Anna och hälsade på när hon bodde med sin mamma och sina syskon i Trelleborg. Att min lilla plutt har varit så liten är overkligt.

en fredagseftermiddag med maria.

gå på stan med maria!

Efter att ha suttit tentavakt hela fredagsförmiddagen mötte jag upp Maria i stan och efter att ha gått i några affärer på gågatan cyklade vi till holmgången och fiket sockerbit.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Maria.

gå på stan med maria!

Därinne har stammisarna en egen kopp.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Vi beställde in eftermiddagsfika. Jag tog en jordgubb- och rabarberpaj med ovispad (märkligt) vaniljsås och en san pellegrino. Ljuvligt.

gå på stan med maria!

Sedan cyklade vi vidare till en affär som jag länge velat besöka, nämligen Formfröken!

gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Därinne fanns det så mycket fina saker att det gjorde lite ont. Bland annat dessa fina från up the wooden hills, som jag också följer på instagram och som tar magiska bilder.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Honeycombs och bokstavsvimplar.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Massa fina stilleben.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Tovelisas illustrationer.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Ja men ni ser ju, blev helt knäsvag av allt fint. Dessutom världens trevligaste butiksägarinna. Efter att ha köpt två julklappar och två saker till mig själv cyklade vi vidare.

gå på stan med maria!

Till en annan affär (som jag inte minns namnet på) med mer fint att titta på.

gå på stan med maria!

Här skymtar ett barnrum där det låg en bebis i pepparkaksdräkt och sov. Dog ju.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Fina skolplanscher.

gå på stan med maria!

Sista stoppet blev secondhandaffären Calypso vid folkets park!

gå på stan med maria!

Ville köpa allt. En sak på denna bilden köpte jag också, men det får ni se i ett annat inlägg :)

gå på stan med maria!

Koppar med fågelmotiv.

gå på stan med maria!

Det bjöds på pepparkakor, glögg och 10% på hela sortimentet.

gå på stan med maria!

Glitterskor. Jag köpte ett par glitterskor, men inte dessa. Men mer om det i ett annat inlägg, som sagt.

gå på stan med maria!

För två år sedan hade jag köpt denna direkt. Så himla fin, men jag tror tyvärr inte jag hade använt den.

gå på stan med maria!gå på stan med maria!

Tovelisa sålde även sina illustrationer här.

gå på stan med maria!

Och så avslutningsvis en retrosnygg barnvagn!

i love it like XO

 


Lyssnar på denna fantastiska låten på repeat idag.

lucka 17: berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma.

Jag har kämpat så hårt, och gör det fortfarande, för att vara nöjd med hur jag ser ut. Såklart finns det små förändringar som jag såklart skulle vilja göra, men på något sätt måste jag ändå känna mig nöjd på det stora hela. Att sluta drömma om att vara någon helt annan när det är helt orealistiskt och istället utgå från mig själv och bygga på det. Så mitt, kanske tråkiga, svar är att jag inte vill se ut på något annat sätt. Jag försöker vara nöjd och en dag hoppas jag kunna svara att jag är helt nöjd.

frukost på café kungsgatan och utflykt till Katrinetorp Landeri!frukost på café kungsgatan och utflykt till Katrinetorp Landeri!

Det är kanske inte perfekt. Men det är iallafall jag.

lucka 16: berätta om det bästa köpet i ditt liv.

Nu är ju inte detta direkt ett köp från min sida, utan en present från mina extremt givmilda och stöttande föräldrar. Men jag måste nog säga min kamera, min fantastiska canon 7D som jag fick i födelsedagspresent förra året. Den har följt med på äventyr i Paris, London, Stockholm, Köpenhamn och såklart överallt i Malmö och runt om i Skåne. Jag har fotograferat allt ifrån bröllop till fredagsnätter, släktkalas och tusentals blommor. Herregud vad jag älskar denna materiella saken. Mest för att den ger mig möjlighet att se tillbaka i dåtiden vilket känns så fruktansvärt viktigt. Jag vill aldrig glömma.

camerababy.camerababy.camerababy.

julmarknad på katrinetorp

julmarknad på Katrinetorp!

För två söndagar sedan tog jag med mig mamma till Katrinetorps julmarknad!

julmarknad på Katrinetorp!

Landeriet hade genomgått en julig förvandling sedan jag var där sist.

julmarknad på Katrinetorp!

Vi började här.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Det såldes halmfigurer, kransar och amaryllis.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Vackra kulor. Vilket handarbete.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Bedste fars dricka.

julmarknad på Katrinetorp!
julmarknad på Katrinetorp!

Utanför stod två sparkar parkerade med massa paketer.

julmarknad på Katrinetorp!

Vi gick vidare.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Mamma.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Julgranar och halm överallt.

julmarknad på Katrinetorp!

Det lästes sagor i ett pepparkakshus.

julmarknad på Katrinetorp!

Det stora huset såg ut som ett vykort.

julmarknad på Katrinetorp!

Vi kollade in trädgårsbutiken.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Visste att mamma skulle älska det.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Och hur kan man motstå allt detta vackra?

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Sedan såg vi att en fick gå in i det stora huset, så det var vi såklart tvugna att göra.

julmarknad på Katrinetorp!

Fick en smärre chock så vackert det var. Kristallkronor i varje rum får mig att tappa andan.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

I ett av rummen stod en ståtlig piff och puff-gran.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Och i nästa rum en vacker julkrubba.

julmarknad på Katrinetorp!

Längst bort fanns ett slags kapprum med uppstoppade djur på väggarna. Hur vidrigt det egentligen är så kan jag inte hjälpa att bli faschinerad. Det är liksom fint i allt det fula, på något sätt.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Förutom djuren fanns det massa koffertar och ståtliga hattar.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Vi lämnade det stora huset, trots att jag helst hade velat flytta in, och gick in i en annan dörr.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

I en hörna fanns massa antikviteter.

julmarknad på Katrinetorp!

Fina julgranskulor.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Tyckte denna kransen var så himla fin i sin enkelhet..

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Inspirerande stilleben.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Kanel och klubbor.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Vilade benen lite framför det stora huset.

julmarknad på Katrinetorp!

En vovve vilade också lite.

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

<3

julmarknad på Katrinetorp!julmarknad på Katrinetorp!

Innan vi gick värmde vi oss lite grann. En väldigt fin julmarknad som jag verkligen rekommenderar!

lucka 15: Berätta om din favoritmaträtt.

Jag har inte en favoriträtt utan många, men en sak som är fruktansvärt gott och som jag åt i lördags är pasta carbonara. Med svinmycket parmesan och ett glas rött till.

lördagsmiddag.lördagsmiddag.lördagsmiddag.

lucka 14r: Berätta om din stil för ett år sedan.

fridaybowling.fridaybowling.
 
I december för ett år sedan var jag festlig i samma klänning som jag fortfarande använder och glitterstrumpor som jag fortfarande använder. Så jag skulle nog vilja säga att jag har ungefär samma stil nu som då!

ett år i malmö.

Maria skickade den här skärmdumpen av ett blogginlägg hon skrev för exakt ett år sedan och påminde mig om att det var denna dagen jag flyttade till Malmö. Något av det bästa jag har gjort.

lucka 13: Berätta om ett minne från din uppväxt.

Jag vet inte hur gamla vi var, men det var iallafall innan högstadiet så kanske gick vi i fyran eller så. Min kusin Frida och jag skulle åka på 4H-läger i en vecka vilket innebar att vi bodde på en gård där det fanns djur som en skulle ta hand om. Förutom att ta hand om djuren fanns det städ- och matlagningsschema som en skulle följa. Jag trivdes ganska bra den veckan, minns jag. Många andra hade hemlängtan men jag var rätt nöjd. Och nu i efterhand kan jag tycka att det är en genial idé att anordna sådana här läger för barn, och hur gärna jag vill att mina barn ska få uppleva ett sådant läger i framtiden.

Och när veckan var slut kom våra mammor och hämtade oss med blommor och kramar. Så fint.

lucka 12. Berätta om musik som inspirerar dig.

En av mina absoluta favoritfilmer någonsin är we bought a zoo. Förutom att det är en briljant film så är musiken helt fantastisk, och det är den jag tänkte inspirera vidare till er.
 
 
Det är bara musik av artisten Jónsi, som tidigare var sångare och gitarrist i Sigur Rós, och det är framförallt instrumentell musik. Det är något med dessa låtarna som får mig att känna mig så extremt levande och stark, och jag blir inspirerad av att verkligen vara i nuet och känna efter. Sök på we bought a zoo på spotify så hittar ni soundtracket där.

klipp klipp

 
 
I fredags fick jag något spontanryck och bestämde mig för att boka en klipptid redan samma dag. Bilden ovan visade jag för frisören och såhär blev resultatet:
 
klipp klipp.klipp klipp.klipp klipp.klipp klipp.

Det blev... kort. Kanske för kort. Tur att en har ett hår som växer extremt fort för snart är det nog bättre! Och snart kan jag nog förhoppningsvis sätta upp det utan att behöva klämmor *kul när ens enda krav att det skulle gå att sätta upp*. Ni hör ju att en är lite skeptisk när det gäller att klippa sig, oftast händer det bara en gång om året som tur är.

lucka 11: berätta om det fulaste du vet.

Det fulaste jag vet är människor som inte tar sitt ansvar i samhället, bara tänker på sig själva och skriver liknande idiotiska saker.
 

studentafton med Hannah & Amanda.

 
I torsdags trotsade Maria och jag Sven och åkte till Lund för att gå på Studentafton som gästades av fantastiska Hannah & Amanda! Jag lyssnar på deras podcast varje vecka och tittar på deras webb-program, och jag skrattar och gråter med dessa underbara kvinnorna. Under kvällen pratade de bland annat om deras feministiska kamp i mediebranchen och massa roligt om deras podcast. Kände mig stark och glad när jag gick därifrån.

När vi sedan skulle ta oss hemåt hade all lokaltrafik blivit inställd på grund av stormen, så vi fick ta en dyr taxi som körde alldeles för fort till Malmö men det var det värt.
 

lucka 10: berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert.

 
Denna låten.

lucka 9: berätta om din stil när du var 15 år.

 
Här kommer världens minsta bild från när jag var femton år. Den var med i lokaltidningen och föreställer bandet som jag spelade i tillsammans med mina bästa vänner. Längst till höger ser ni en svår Sandra i svart t-shirt med mitt dåvarande favoritband Simple Plans namn på, jeans (!) och converse. Bandtröjor, svarta naglar, converse och ångest var min uniform.
 
Ps. Bandet hette Dept Anor. Jag har ingen aning om varför, men herregud vad cool jag kände mig när vi fick spela i skolans aula.
 
Ps 2. På bilden spelar jag bas men annars skiftade vi instrument. Oftast spelade jag trummor.

lucka 7: berätta om en person som betytt mycket för dig.


Jag kollade igenom gamla bilder på bilddagboken för några dagar sedan och så fick jag syn på en (dålig) bild på en sak vi skrev på högstadiet och så hade min svenskalärare skrivit kanske världens finaste kommentar:

"
Vad ska jag skriva? Du går din egen väg. Du gör dina egna tolkningar och du gör det så otroligt bra. Ibland trodde jag att det var en mycket klok och logisk kvinna som hade skrivit ner sina tankar. Jag blev mycket intresserad av ditt alster och läste det flera gånger. Dessutom är avslutningen magnifik. Kent är lite bättre och mycket finare =) Oj, glömde nämna din svenska. det finns inte mycket att tillägga. Knappt några fel. MVG.
Read more at http://web.stagram.com/p/603638709604009261_4112000#hA5xm0BE8h4XA6yQ.99
Vad ska jag skriva? Du går din egen väg. Du gör dina egna tolkningar och du gör det så otroligt bra. Ibland trodde jag att det var en mycket klok och logisk kvinna som hade skrivit ner sina tankar. Jag blev mycket intresserad av ditt alster och läste det flera gånger. Dessutom är avslutningen magnifik. Kent är lite bättre och mycket finare =) Oj, glömde nämna din svenska. det finns inte mycket att tillägga. Knappt några fel. MVG.
Read more at http://web.stagram.com/p/603638709604009261_4112000#hA5xm0BE8h4XA6yQ.99
Vad ska jag skriva? Du går din egen väg. Du gör dina egna tolkningar och du gör det så otroligt bra. Ibland trodde jag att det var en mycket klok och logisk kvinna som hade skrivit ner sina tankar. Jag blev mycket intresserad av ditt alster och läste det flera gånger. Dessutom är avslutningen magnifik. Kent är lite bättre och mycket finare =) Oj, glömde nämna din svenska. det finns inte mycket att tillägga. Knappt några fel. MVG.
Read more at http://web.stagram.com/p/603638709604009261_4112000#hA5xm0BE8h4XA6yQ.99
Vad ska jag skriva? Du går din egen väg. Du gör dina egna tolkningar och du gör det så otroligt bra. Ibland trodde jag att det var en mycket klok och logisk kvinna som hade skrivit ner sina tankar. Jag blev mycket intresserad av ditt alster och läste det flera gånger. Dessutom är avslutningen magnifik. Kent är lite bättre och mycket finare =) Oj, glömde nämna din svenska. det finns inte mycket att tillägga. Knappt några fel. MVG.
Read more at http://web.stagram.com/p/603638709604009261_4112000#hA5xm0BE8h4XA6yQ.99
Vad ska jag skriva? Du går din egen väg. Du gör dina egna tolkningar och du gör det så otroligt bra. Ibland trodde jag att det var en mycket klok och logisk kvinna som hade skrivit ner sina tankar. Jag blev mycket intresserad av ditt alster och läste det flera gånger. Dessutom är avslutningen magnifik. Kent är lite bättre och mycket finare =) Oj, glömde nämna din svenska. det finns inte mycket att tillägga. Knappt några fel. MVG.
Read more at http://web.stagram.com/p/603638709604009261_4112000#hA5xm0BE8h4XA6yQ.99
Vad ska jag skriva? Du går din egen väg. Du gör dina egna tolkningar och du gör det så otroligt bra. Ibland trodde jag att det var en mycket klok och logisk kvinna som hade skrivit ner sina tankar. Jag blev mycket intresserad av ditt alster och läste det flera gånger. Dessutom är avslutningen magnifik. Kent är lite bättre och mycket finare =) Oj, glömde nämna din svenska. det finns inte mycket att tillägga. Knappt några fel. MVG.
Read more at http://web.stagram.com/p/603638709604009261_4112000#hA5xm0BE8h4XA6yQ.99
Vad ska jag skriva? Du går din egen väg. Du gör dina egna tolkningar och du gör det så otroligt bra. Ibland trodde jag att det var en mycket klok och logisk kvinna som hade skrivit ner sina tankar. Jag blev mycket intresserad av ditt alster och läste det flera gånger. Dessutom är avslutningen magnifik. Kent är lite bättre och mycket finare =) Oj, glömde nämna din svenska. Det finns inte mycket att tillägga. Knappt några fel. MVG."

Efter den kommentaren började jag på riktigt tro på mina egna ord, och på mig själv. Och det är inte bara denna fantastiska läraren som peppade mig utan flera personer som tog sig tiden att försöka få mig att förstå att jag faktiskt hade något att säga. Att jag hade en röst. Tänk vilken skillnad en lärare kan göra. Tänk att jag kommer att ha möjligheten att göra samma sak i framtiden.

storms don't last forever

storms don't last foreverkällor via pinterest

lucka 6: berätta om en person som inspirerar dig.

I Emily Dahls julkalenders sjätte lucka ska en berätta om en person som inspirerar en. Min bästa vän Maria inspirerar mig varje dag, så därför tillägnar jag detta inlägget till henne.

PARIS söndag
 
Jag har många saker att tacka Maria för. Några av sakerna är att hon har inspirerat mig att intressera mig för viktiga saker som feminism och politik. Det var också hon som inspirerade mig till att börja fotografera under gymnasiet och att starta en blogg för flera år sedan. Och givetvis massa andra saker.
 
Men vad Maria fortfarande inspirerar mig till hela tiden är att vara snäll. Det är en egenskap som ofta glöms bort i dagens samhälle men som jag själv värdesätter oerhört mycket. Att vara snäll mot andra människor genom att hjälpa sådana som har det sämre ställt än en själv. Att vara snäll mot jorden genom att till exempel källsortera och vara en medveten konsument. Och kanske framförallt att vara snäll mot sig själv.

Ni hör ju hur fantastisk Maria låter. Precis så är det också.

PARIS söndag

vi i spegelsalen på versailles slott.

lucka 5: berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.

 
Jag har fallit pladask för bomberjackor den senaste tiden. Eller sedan i somras, rättare sagt. Nu är det ju inte riktigt säsong för tunna jackor, men jag brukar ha mina under tjockare jackor och som en inomhusjacka istället. Känner mig stark och tuff på något vis.
 
Just nu äger jag en leopardmönstrad från monki och en i samma modell fast i svart, plus en till svart som jag fyndade på tradera för typ fyrtio kronor som är i ett annat material. Älskar dem.

saffransbullar med vanilj

saffransbullar!saffransbullar!

I lördags varvade jag plugg och saffransbullsbak! Eftersom de ska jäsa så mycket var det perfekt att distrahera sig med fördjupning av kristendomen samtidigt.

saffransbullar!saffransbullar!
 
Jag använde mig av ett recept på ica som ni hittar här och de blev extremt goda om jag får säga det själv!

lucka 4:

 
I fjärde luckan i Emily Dahls julkalender ska en berätta om hur en får sina kläder att hålla längre.
 
Det är något jag i ärlighetens namn inte är så värst duktig på, tyvärr. Jag skyller det framför allt på att jag inte har möjlighet att hänga upp mina kläder i en ordentlig garderob utan får vika ihop klänningar och allt annat i två överfulla byråer. Förutom mina jackor som tack och lov har en stång att samlas på. Jag letar efter en större lägenhet där jag kan hänga upp allt som bör hängas upp på ordentliga galgar och förvaras på ett bra sätt.
 
Däremot tvättar jag inte mer än nödvändigt, alltså när det är smutsigt eller luktar mindre gott. Jag tänker att det iallafall gör att kläderna slits mindre. Om något skulle gå sönder kan jag såklart laga det med min symaskin, men gränser finns givetvis. Och jag slänger i princip aldrig kläder, utan skänker alltid till secondhand eller ger bort till vänner. Det är ju också ett sätt att få kläder att hålla längre, tänker jag.
 
Men jag förstår att en med all säkerhet kan göra oändligt mycket mer än detta. Har ni några tips?

girls


Längten efter det här alltså.

lucka 3: berätta om vad du önskar dig i julklapp.

önskelista
bildkällor via pinterest

♥ Böckerna det mest förbjudna, glaskupan, under det rosa täcket och madame bovary
♥ Pastamått, exempelvis från Lagerhaus
♥ Salt och pepparkvarn från Lagerhaus
♥ Rymdkimono från Monki
♥ Böckerna tio lektioner i matlagning och det andra könet
♥ Kapsylöppnare i form av en val
♥ Fjäderbokmärke från Tom Dixon
♥ Biljett till Jesus Christ Superstar i Malmö
♥ 2 vita kaffemuggar med träfat från Höganäs
♥ Bokstavsmugg
♥ Kattallrik
♥ Kudde med valtryck av Annica Bäckström
♥ Tredje delen i Jonas Gardells bokserie Torka aldrig tårar utan handskar
Tovelisas väggkalender för 2014

äntligen december.

julpynt i fönstretjulpynt i fönstretjulpynt i fönstret

Äntligen december, en av årets absoluta bästa månader! Jag började julpynta redan förra veckan, kunde liksom inte låta bli. Det var framförallt fönstret som pyntades med ljusstake, hyacint, glitterrenar och en amaryllis i en svart kruka från granit som jag har skrivit på med griffelpenna.
 
första adventförsta adventförsta advent

Några pompoms får dela platsen på soffbordet med en adventsljusstake som mamma har hjälpt mig att pynta fint. Och givetvis tändes första ljuset igår! Nu ska bara några tomtar upp också sedan är det färdigpyntat.

lucka 2: berätta om vad du har på dig idag.

lund med mamma!lund med mamma!
 
I lucka nummer två i Emily Dahl's julkalender ska en berätta om vad en har på sig idag. Dessa bilderna är inte tagna idag, men jag har samma ärmlösa jeansskjorta och en blå stickad tröja över idag när jag har varit i skolan från klockan åtta på morgonen till tre på eftermiddagen. Och svarta leggings på benen och svarta kängor (som jag köpte i Stockholm) på fötterna.

frukost på café kungsgatan och utflykt till Katrinetorp Landeri!

Och så har jag haft en vinröd halsduk och min svarta långa jacka som jag har fått av Maria. Måste ju ändå vara bästa grejen när man kan byta saker med sina vänner. Idag har jag varit allt annat än så glad som på bilden, men den får mig att fnissa nu när dagen snart är över. Imorgon är en bättre dag för då ska vi på studiebesök i synagogan i Malmö!

lucka 1: berätta om din stil.

Förra året var jag med i Emily Dahls julkalender, och iår tänkte jag vara med igen! Vill ni läsa om de olika luckorna och själva vara med, kan ni läsa hennes inlägg här om julkalendern.
 
Den första luckan handlar om ens egen stil och det är ju något som ändras hela tiden, iallafall för mig. Men detta skulle kunna sammanfatta min stil 2013:

christmas gifts.saturday!saturday!inflyttningsfest på idaborgsgatan!wednesday with mom.inflyttningsfest på idaborgsgatan!big city divas.valborg!Qus födelsedagsfest.österlenonsdagen.PARIS fredagPARIS fredagPARIS lördagfödelsedagspresenter!födelsedag!PARIS söndagPARIS måndagroadtrip till västkusten med mamma och pappa!Håkan Hellström och Olle Ljungström på Sofiero!Jämjö!Jämjö!malmöfestivalen måndag!leobomber.Stockholm med Maria och Johanna!Köpenhamn zoo med Frida!hej nya håret!Marias födelsedags- och inflyttningsfest!Marias födelsedags- och inflyttningsfest!LONDON; måndagett foto i timmen, fredag.fredagsmiddag hos Anne.lund med mamma!nytt i garderoben.nytt i garderoben.Arnes 50årsfestmakeupstudion.frukost på café kungsgatan och utflykt till Katrinetorp Landeri!

rymd och galax-mönster. rosa, blått och brunt hår. kimonos. platåskor. leopardmönster. randigt. blommigt. bomberjackor. blusar. septumpiercing. kånken. låga converse. blått, svart, vitt och vinrött.

överprisad brunch på louie louie, trängas på stan och tåget hem till malmö igen.

stockholm!stockholm!

För prick en vecka sedan vaknade vi upp på sista dagen i Stockholm och styrde fötterna mot Louie Louie!

stockholm!stockholm!stockholm!

Så fint ställe.

stockholm!stockholm!stockholm!

Vi beställde in brunch. Sojakorv, chiliscone, äggröra, potatis, kikärtssallad och någon slags smoothie.

stockholm!

Som var helt ok men överprisad.

stockholm!stockholm!

Sedan gick vi på Beyond Retro och tittade på fina klänningar, fortsatte gå på stan tills det var dags att hoppa på tåget hem igen och så var bästa helgen i Stockholm slut!

RSS 2.0