pasta carbonara och solnedgång i Tomelilla.

fredag i tomelilla

I fredags hoppade jag och Alice på tåget till Tomelilla vid lunchtid för att hänga med min mamma hela dagen. Vi började med en långpromenad i Kronoskogen och på eftermiddagen sprang jag ju 5 km på löparbandet! Så jävla grymt, om jag får säga det själv. På kvällen lagade jag pasta carbonara efter sandra beijers recept (→ länk) plus champinjoner. 

fredag i tomelilla

Det smakade ljuvligt som ni förstår. 

fredag i tomelillafredag i tomelilla

Mamma skrek (ja, skrek) att jag var tvungen att komma ut och fotografera solnedgången, så då gjorde jag det. Tur var väl det, för den var ju fantastisk. Så himla fin dag! På lördagen åkte jag till Ängelholm för att titta på Skånedrill hela dagen, och var inte hemma i Malmö förrän klockan nio på kvällen. Var slut som artist och sov till tolv dagen efter. Mycket bra helg! 

Olle Eksell

affisch från ikea

Såhär ser det ut på min favoritbyrå just nu! Den är min favorit för att det brukar vara så fint ljus på den och så tycker jag att jag hittat en bra färgbalans just här. 

affisch från ikea

Som ni ser hänger en ny affisch uppe, en tändsticksbild som Olle Eksell (som är bakom den kända ögonkakao-bilden) gjort för Ikea! Blir så glad av den, som konfetti liksom. 

affisch från ikea

En lerkruka med den perfekta slitningen som innehåller en monstrera som skjuter i höjden. Har delat på den två gånger, men ingen annan trivs lika bra som den här. Det är kanske platsen som är magisk, får nog testa. 

affisch från ikeaaffisch från ikea
affisch från ikeaaffisch från ikeaaffisch från ikea

Och lite annat som ni redan har sett, tror jag! 

22. Självdiagnostisering

 
Avsnitt nummer 22 av podcasten handlar om vår bucketlist för 2015, att göra mer saker på vardagar och om självdiagnostisering. Fint att ni lyssnar! <3

sista veckan innan vårruset, valborg och bröllopsfotografering.

bildkällor via pinterest

Hej! Jag har ännu en ledig (alltså inte schemalagd i skolan) måndag vilket känns så himla skönt efter en intensiv men rolig helg! Den följande veckan innehåller bland annat: 

→ Det är sista veckan innan vårruset så jag ska springa någon dag men sen får det bli vila inför loppet nästa vecka! Så galet att det snart är dags. I fredags var jag i Tomelilla och sprang på mina föräldrars löparband, och då överraskade jag mig själv stort när jag inte stannade vid mitt tidigare rekord utan fortsatte istället tills jag var uppe i 5 km. Alltså, det känns faktiskt helt sjukt. Jag förstår att detta är en sträcka som många lätt klarar av, men jag har alltid hatat att springa och att kunna klara den distansen nu utan att vilja dö är så stort för mig! Det är ju helt annorlunda att springa utomhus såklart, men jag tror att det var otroligt viktigt psykiskt att veta att jag klarar av det. Nu känns det inte lika omöjligt längre. 
→ Imorgon ska vi ha workshop om sex och samlevnad i skolan, vilket kan bli spännande! Dagen efter ska jag vikariera igen i Lund, kul! 
→ På torsdag är det ju valborg och sista dagen i april. Jag ska ta det ganska lugnt eftersom...
→ ... på fredagen ska jag fotografera årets första bröllop! 
→ Och så avslutas veckan med att Alice kommer hem igen efter att ha bott en vecka hos mina föräldrar. Det är så konstigt när hon inte är hemma, någonting fattas hela tiden. Och så ska jag och mamma kolla in den nya H&M home butiken på Gustav Adolfs torg! Skrek rakt ut när jag läste att de ska öppna en butik i Malmö! 

21. Inredningsbonanza

 
Veckans avsnitt av podden handlar om uteserveringar, inredning och stress. Puss! <3

listen; there´s a hell of a good universe next door: let's go.

bildkällor via pinterest

Inleder veckan med att njuta av solen som skiner in genom det öppna fönstret, fågelkvitter, kaffe, några timmar i tvättstugan och att lyssna på morgonpasset i efterhand (mitt bästa tips till er som inte heller är morgonpigga). Min vecka kommer bland annat innehålla det här: 

→ Jag ska klippa mitt andra Källan-avsnitt och denna gången är det Lisa Marie Andersson (Up the wooden hills) som är gäst! Avsnittet kommer släppas på onsdag nästa vecka. 
→ På torsdag ska vi prata om hedersrelaterad problematik i skolan och på eftermidagen ska vi få lyssna på en gästföreläsare om hur det är att växa upp som muslim i Sverige, om dess utmaningar och möjligheter. 
→ I helgen åker jag till Tomelilla för att hänga lite med mina föräldrar och så ska jag titta på Skånedrill (drilltävling) på lördagen! Jag har inte varit på någon tävling sedan förra året så det ska bli väldigt roligt att hänga hela dagen i en sporthall och få njuta av den grymma sporten. 

jag är inte beredd att dö än.

vårpromenad!
vårpromenad!

I onsdags var jag ledig och dagen började med en grå grå grå himmel. Men mitt på dagen var det mer sol sol sol så jag kopplade Alice och tog en lång promenad bland alla fina vårblommor. 

vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!

Gissa vem som njöt. 

vårpromenad!vårpromenad!
vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!

Målet var en tågperrong som inte används längre där jag hade skymtat blommande körsbärsträd dagen tidigare. 

vårpromenad!vårpromenad!

Rosa fluff är ju något av det bästa som finns med denna årstiden. 

vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!

Så h i m l a fint. 

vårpromenad!

Alice sniffade mest under tiden jag tog tusen bilder. 

vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!

Sedan gick vi vidare. 

vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!vårpromenad!

Gick och nynnade på Lalehs Vårens första dag och tänkte att nej, jag är inte beredd att dö än

kaffe med mjölk

kaffe med mjölk

Minns ni att något gult följde med mig hem när jag och mamma var på påskrunda?

kaffe med mjölk

Det var denna gula mjölkkannan från En liten bit av medelhavet! Ser ut som en citron och är så himla fin. 

kaffe med mjölk
kaffe med mjölk
kaffe med mjölk

Och så är det ju så mycket roligare att hälla i mjölk ur en kanna istället för direkt ur mjölkpaketet när en dricker kaffe. 

recept; rödbetsrisotto med rostad mandel och chévrekräm

rödbetsrisotto

I lördags bjöd jag Linnea på rödbetsrisotto med rostad mandel och chévrekräm och ni hör ju hur gott det låter! Receptet hittade jag i min bästa kokbok just nu, Mera Vego, och här kommer det för er som inte har den:

Ingredienser 4 port: 
✍ 3-4 schalottenlökar
✍ 3 vitlöksklyftor
✍ 4 rödbetor
✍ 2 msk raps- eller olivolja
✍ 3 dl avorioris eller liknande, rundkornigt ris
✍ 2 dl vitt matlagningsvin
✍ 2 msk grönsaksfond
✍ 7 dl vatten
✍ 3 dl god ost, t.ex. parmesan 
✍ salt och peppar
✍ 100 g chévre 
✍ 1 dl tjock yoghurt (10%)
✍ en god sallad
✍ 2 dl grovhackad mandel

Gör såhär: 
1. Finhacka lök och vitlök samt skala och riv rödbetorna grovt. 
2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken snabbt. Tillsätt rödbetor och ris mot slutet. 
3. Tillsätt vin och låt koka upp under omrörning. Häll sedan i fond och några deciliter vatten, och fortsätt röra. Tillsätt vatten lite i taget i takt med att det kokar in. 
4. Under tiden kan man blanda smulad chévre och yoghurt så att det blir en kräm. 
5. När riset blivit lagom mjukt, riv ner den rivna osten och smaka av med peppar och salt. 
6. Hetta upp en torr stekpanna och rosta mandeln. 
7. Servera risotton med mandel, chévrekräm och sallad. I receptet hade de också på krutonger, men det skippade jag. Smaklig spis! 

rödbetsrisotto

Källan avsnitt 21: Josefin Knave


Idag släpptes ett nytt avsnitt av Sandras intervjupodcast Källan med Josefin Knave som gäst! Detta är första avsnittet som jag fick äran att klippa och det handlar om hennes bloggande och om hur det är att frilansa. Hade varit så himla roligt om ni ville lyssna! Det kan man göra antingen via iTunes, valfri poddlyssnarappar eller via denna länken

Ni glömmer väl förresten inte att följa Källan på Facebook (@Källan) och instagram (@podcastenkallan)? Där lägger jag upp hintar om kommande gäster i podcasten, lägger ut länkar när avsnitten släpps och skriver om annat som relaterar till podcasten! 

påskafton

påskafton!påskafton!

Dagen innnan hade jag vikt små kaninservetter som mamma dukade med på påskafton, såhär fint blev det! 

påskafton!

Och så skrev jag alla gästernas namn på äggen. 

påskafton!

Dags för påskmat! 

påskafton!påskafton!påskafton!

Sill, ägg, lax, vörtbröd, påskmust = mmmmm. 

påskafton!påskafton!

Min moster Monne. 

påskafton!

Kusin Frida. 

påskafton!

Annika. 

påskafton!

Arne. 

påskafton!

Så sjukt gott! 

påskafton!

Dags att picka ägg. 

påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!

Lätt att gissa vem som vann med det leendet. 

påskafton!påskafton!påskafton!

Fina pappa. 

påskafton!

Och mamma. 

påskafton!påskafton!

Och så avslutade vi med en påskbakelse! 

20. Hudvårdsskolan

 
I podcast nummer tjugo (!) pratar vi om två citat vi har fastnat för och så berättar Maria allt hon kan om hudvård. Eller iallafall nästan. Och så kommer vi såklart in på massa sidospår, som vanligt. Lyssna via spelaren ovan eller iTunes! Så fint att ni lyssnar! <3

sometimes all you need it 20 seconds of insane courage and I promise you something great will come of it.

bildkällor via pinterest

Hej från tjejen som har varit ledig sedan i torsdags, men ändå inte fått ihop något blogginlägg på hela helgen. Jaja, ni har säkert klarat er ändå. Jag har iallafall tagit det superlugnt, kollat på tusen filmer, druckit rödvin med två favoriter, spelat in podcast, bokat flygbiljetter till Paris och känt mig väldigt inspirerad. Här är några saker som händer i veckan: 

→ Jag ska ha två bröllopsmöten, ett med ett potentiellt brudpar och ett planeringsmöte med årets första brudpar som gifter sig 1/5!
→ Träningsveckan innehåller balett, badminton och minst en löptur utomhus. Hade utomhuspremiär igår och det var så mycket jobbigare att springa ute än på ett löparband. Gah. Men nu är det inte många veckor kvar till vårruset så det är bara att bita ihop. 
→ Annars ska jag gå två dagar i skolan, titta på twin peaks med Linnea, fotografera körsbärsblomor och dricka bubbel på lördag. 

Ps. Så orimligt pepp på att se säsongspremiären av Game of thrones ikväll. 

påskrundan, del 2.

påskrunda med mamma!

Påskrundan på långfredagen fortsatte med att vi åkte till Vilhelmsdals gårdsmejeri

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Där fanns det massa hönor. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Och getter! 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

De sprang runt och var så friggin gulliga. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Vi köpte lite ost som smakade himmelskt. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

När jag gick ut igen och tog tusen bilder till på gullisarna så kom ägaren fram och frågade ifall jag ville ta med mig en liten hem. Okej då. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Nä, skoja. Blir lite svårt med en get på 32 kvadratmeter hehe. Men ungarna var så gulliga att jag nästan övervägde det. 

påskrunda med mamma!

Så sa vi hejdå till djuren och körde vidare. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Till en blomsteraffär där det fanns fler djur! 

påskrunda med mamma!

Och en fin fjäder. 

påskrunda med mamma!

Sista stoppet blev hos mormor och morfar som bjöd på fika. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

De hade passat denna lilla sötnosen. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Min älskling <3

påskrunda med mamma!

En gullig mamma. 

påskrunda med mamma!

På kvällen åt vi massa goda saker och hade det mysigt! 

presenter från japan

presenter från japan

I måndags fick jag massa presenter av Maria som hon hade köpt i Japan! 

presenter från japan

Två supergulliga bokmärken. 

presenter från japan
presenter från japan

Ett set med origamipapper som är så h i m l a vackra. Så fina att en knappt vågar använda dem, men jag tänker att iallafall en ska få bli en svan när jag har lärt mig vika en sådan. 

presenter från japan
presenter från japan

Och godis! 

presenter från japan
presenter från japan

Med choklad- och hallonsmak = gott gott. Tack gullis! ♡♡♡

påskrundan, del 1.

påskrunda med mamma!

Det har blivit dags att visa er vad jag gjorde under påsken! Eftersom jag gick i skolan på torsdagen började den inte på riktigt för mig förrän på långfredagen, och då skulle jag och mamma ut på påskrunda som vanligt. Vill inte kalla det för konstrunda eftersom vi tittar mer i affärer än på konst. Påskrunda, helt enkelt. För att ni inte ska scrolla sönder era tummar så delar jag upp inlägget i två delar. 

Långfredagen började iallafall med att jag fick en påskpresent av mamma. Fina mamma som tycker alla tillfällen är värda att firas på något sätt, det är från henne jag har fått det tankesättet antar jag. 

påskrunda med mamma!

I paktetet låg denna fina asken!

påskrunda med mamma!

Som innehöll ett gäng gulliga glasunderlägg. 

påskrunda med mamma!

Och så åt jag en smoothiebowl till frukost med färska jordgubbar, så vansinnigt gott. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Sedan var det dags att ge sig ut i det fina vädret! 

påskrunda med mamma!

Första stoppet var Butiken i byn, en inredningsbutik i Sövestad. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Därinne finns det massa fint. 

påskrunda med mamma!

Mamma.

påskrunda med mamma!

Tycker om detta printet. 

påskrunda med mamma!

Vi körde vidare och hamnade på Jeppssons i Hammenhög. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Dessa ljusstakarna från Skultuna är så himla fina. 

påskrunda med mamma!

Väldigt behaglig, härlig och modern inredningsbutik.

påskrunda med mamma!

I Hammenhög fanns det också ett litet krypin med gamla saker. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!
påskrunda med mamma!

Fina stolar. 

påskrunda med mamma!

Nästan bredvid ligger affären En liten bit av medelhavet

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Med doft och smak av medelhavet. 

påskrunda med mamma!

Känner ni igen äggen? Tre stycken finns hemma hos mig. 

påskrunda med mamma!

Vi gick ut i trädgården som badade i solsken. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Den enda bilden på fjädrar denna påsken. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Tröttnar aldrig på lerkrukor. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Vi beställde in fika. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Kaffe och varm macka. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Här sitter jag och äter utomhus i början av april, njutet på det. Men det blev ganska kallt när solen gick i moln. 

påskrunda med mamma!

En sista titt i butiken innan vi betalade och gick. En sak följde med hem som finns på en bild ovan, om ni vill ha en ledtråd så är det något gult!

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Sedan körde vi vidare till inredningsbutiken Vacker Vardag som ligger mellan Simris och Brantevik. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Blev extremt förälskad i detta bokstödet, men tyckte prislappen var lite väl saftig. Men åh, vill så gärna ha en kanin i bokhyllan. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Dessa äggen var SÅ vackra, men tyvärr inte till salu. 

påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!påskrunda med mamma!

Och så avslutar vi för denna gången med några gamla leksaker. 

påskägg

påskägg!påskägg!påskägg!
 
Fick ett så himla fint påskägg av min moster som tack för hjälpen med en sak. Ville bara visa er det, hej! 

recept; ugnsbakad gröt

ugnsbakad gröt
 
Jag kan tycka att vanlig havregrynsgröt är ganska tråkigt, så när jag såg detta receptet på Floras blogg blev jag väldigt nyfiken! Resultatet smakade nästan som paj och hur festligt är det inte att äta paj till frukost? 

För 1 portion ugnsbakad gröt behöver du: 
✍ 1 ägg
✍ 1 dl havegryn
✍ 1 banan
✍ 1 päron
✍ 1 msk jordnötssmör
✍ 1 krm bakpulver
✍ 1 krm salt
✍ kokosflingor

Gör såhär: 
1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnssäker form. Jag använde en matlåda i glas från IKEA (kostar 39:-) som var lagom stor. 
2. Mosa bananen, hacka päronet och blanda ihop frukten med övriga ingredienser förutom kokos. Blanda antingen direkt i formen eller i en skål. 
3. Toppa med kokos och sätt in i ugnen i cirka 17 minuter eller tills gröten fått fin färg. 
4. Ät som den är eller toppa med något gott. En dag åt jag den med vaniljkvarg och då blev det verkligen mer som en efterätt. Efterätt till frukost = succé! Enligt Flora var detta till en portion, men för mig blev det för mycket med en hel form till frukost så jag åt bara en halv och åt ett kokt ägg till istället. Men det är ju väldigt individuellt vad en orkar äta. Väldigt gott blev det iallafall! 
 
ugnsbakad gröt

19. Urjordiskt


I veckans avsnitt av podcasten berättar Maria om sin japanresa och spelar upp ljudklipp från resan. Jag pratar om att jag aldrig vill att mina nätter ska ta slut och så diskuterar vi begreppet "triggervarning". Dessutom pratar vi om naturen, jorden och demoner. Tror det blev ett ganska härligt avsnitt. Så fint att ni är en hel drös som lyssnar, puss! 

podcastinspelning och cinnamon buns.

ben & jerrys och podcastinspelning med linnea!ben & jerrys och podcastinspelning med linnea!
 
Två nästan bortglömda bilder från två helger sedan när Linnea kom hit för att spela in podcast (hon vikarierade ju för Maria som var i Japan). Efteråt åt vi tacos, drack vin och så hade hon med sig Ben & Jerrys nya smak cinnamon buns - hur bra kompis?! Glassen var ganska god och smakade verkligen kanelbullesmet, men jag kommer nog inte att köpa den fler gånger. Kul att testa iallafall! 

don't give up. great things take time.

bildkällor via pinterest

Hej! Måndag och dags att komma tillbaka till verkligheten. Fast det blir en liten smygstart eftersom det är röd dag, så det är ju skönt. Hoppas ni har haft en härlig påskledighet! Jag har tagit det superlugnt och ätit massa god mat, myst med familjen och ägnat mig åt traditionella påsksaker. Ni ska få se bilder så småningom såklart. Hoppas det inte blev för många pinterestbilder ovanför förresten, jag gick lite loss. Men det kan kanske inte bli för mycket inspiration. Hursomhelst, min vecka innehåller bland annat: 

→ Idag ska jag träffa Maria som har kommit hem från Japan (!) och vi ska podda och springa efteråt. Sprang i helgen för första gången på en månad (var ju förkyld) och slog personligt rekord sedan gymnasiet typ. Förstår ingenting, det var inte ens särskilt jobbigt men fick sluta när vaderna började göra ont. Annars brukar jag flåsa sönder och få ont i axlarna, men från och med detta året känns det så himla bra?! Har kanske helt enkelt fått bättre löparteknik, vem vet. Kul iallafall! 
→ Ikväll och fram till onsdag morgon flyttar Anna in och det är alltid mysigt när jag får hänga med henne och dela vardagen tillsammans. 
→ På onsdag har vi heldag i skolan och jag ska redovisa om ett avsnitt av på bröllop med kakan (som jag pratade om i senaste podden). För er som har sett så är det avsnittet med de två tjejerna i Malmö som ska gifta sig. Den ena tjejen kommer från Storbritannien och hennes kyrka låter henne inte vigas där. När de kommer dit för att kolla på kyrkan frågar en snubbe ifall de ska spela in en porrfilm. Idiot. Så jag ska prata om det och dra paraleller till när Lunds domkyrka lade ut en facebookbild på deras präster som höll i en regnbågsflagga! Alltså om relationen mellan den kristna kyrkan och homosexualitet. Tänker att det kan bli ganska bra. 

påsken förra året.

påsklovpåsklovskärtorsdagskärtorsdaglångfredagen!långfredagen!långfredagen!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!påskafton!

Jag är i Tomelilla hos mina föräldrar för att fira påsk och idag har vi åkt runt på någon slags egenkomponerad konstrunda (utan konst, hehe). Ovan ser ni lite hur påsken såg ut förra året, är så himla förjtust i denna högtiden. Glad påsk gullisar! 

RSS 2.0