internationella kvinnodagen, men...

Malou Von Sivers börjar sitt program efter tio med att berätta vad hon ska ta upp i dagens program, och den stora händelsen är givetvis internationella kvinnodagen. Hon belyser hur viktig den dagen är och att hon själv tycker att kvinnors utvecklig går lite långsamt. Men trots detta väljer hon att i första programpunkten att sätta en kniv i alla kvinnors ryggar genom att ta upp det "faktumet" att alla kvinnor är avundsjuka och mer elaka än män.

För det första tror jag inte ett dugg på att kvinnor är mer avundsjuka eller elakare än män. Jag har hört män precis lika ofta "prata skit" om andra män (och kvinnor), och tror inte att det är något som kvinnor speciellt ägnar sig åt. Och redan här blir diskussionen bisarr eftersom man inte kan bestämma egenskaper utifrån vilket kön man har. När ska alla förstå att alla människor har olika egenskaper, och sluta dela upp dem mellan könen. Förr trodde man på fullaste allvar att alla män var mer logiska, rationella och starka när kvinnor var mer irrationella, känslomässiga och svaga. Och vad blir då konsekvenserna av dessa föreställningar? Jo, att man handlade utifrån dem och lät till exempel männen studera på universitet eftersom de var mer logiska, medan kvinnor absolut inte kunde ägna sig åt sådana saker eftersom de var mer irrationella. Och ni kan ju gissa vem det var som bestämde att det var såhär, vilket kön som till största del representerade alla läkare och forskare på den tiden som påstod att det fanns "bevis för att det var på detta sättet".

I denna diskussionen tar de som leder debatten ofta upp att det fortfarande är bevisat av forskare att kvinnor är mer på detta sättet, något jag som sagt är väldigt skeptisk mot. Men om det trots allt visar sig att det är bevisat att kvinnor är mer avundsjuka så tror jag bara att det handlar om att vi har fått den stämpeln så länge och därför blir det till slut att vi agerar på det sättet som vi förutses agera. Redan i grundskolan fick vi tjejer höra att vi bara snackade skit om varandra och att det var totalt annorlunda bland killarna. Detta var alla lärare överrens om, alla killarna sa att det var så och till slut började ju vi tjejer också tro på det och blev till slut på det sättet också. Hade man slutat behandla oss elever utifrån vårt kön så tror jag faktiskt att det hade sett annorlunda ut.

Detta är inget påhopp på Malou Von Sivers, jag tror faktiskt att hon representerar många människor (både män och kvinnor) och deras åsikter. Men det hade varit så mycket mer intressant om hon hade vinklat denna diskussionen åt att försöka belysa hur vansinnig denna myten är och vilka konsekvenser den får. Jag tror att det hade påskyndat kvinnors utveckling mer än vad hennes diskussion gjorde.

Kommentarer
Postat av: maria

att tro att en människa föds med specifika egenskaper utifrån könet är ju befängt. fattar verkligen inte hur det skulle gå ihop rent biologiskt. bra text!

2011-03-08 @ 13:53:01
URL: http://mariao.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0